Sunday, June 26, 2011

RESEPI SEMALAM (KEK BATIK BISKUT MARIE)

Hallooo....
Assalamualaikum you all..
Pada petang nan indah ni... aku nk kongsi sikit ngan korang pasal semalam yang aku dah bikin...
Di sebabkan aku dah janji dengan membe aku mau bikin kek batik..so, semalam aku terpaksa bertungkus lumus untuk siapkan kek tersebut...Kat cini aku nk gitaw sikit serba sedikit resepi kek tu.. Al maklumlah baru belajar.. Nak kata sedap tu law makan 'hen hao' la.. Apa salah nya kita berkongsi.. :)
Orait...ni ha bahan-bahan yang kita perlu sediakan... Cewah... nak blagak jadi chef jup la..heee..
First sekali korang sediakan bahan2 seperti berikut:

Bahan A:
1. 1/2 pack agar-agar
2. 1 1/2 cawan air
3. 1 cawan gula (nak manis tambah jew lebih)

Bahan B:
1. 1 pack biskut Marie ( ta kisah la perasa coffee or original) = korang patahkan jadi 4 bahagian

Bahan C:
1.  1 cawan milo
2.  1 botol serbuk koko
3.  1 cawan planta
4.  1 biji telur
5.  1/2 cawan air

Cara-cara nak masyak! (^-#)""""

Firstly you all masak kan bahan-bahan A tadi tu dalam 1 periuk... kacaukan sampaila agar-agar tu ngan gula hancur..Pehtu.. sambil-sambil  korang nak tunggu bahan-bahan dalam periuk tu masak..agak lama kan? so jangan bazirkan masa anda.. korang gi amik tuppaware or bekas then masukkan planta, korang kacau sampai jadi putih..then.. masukkan segala mak nenek yang ada kat bahan C tu.. kacau sampai sebati.. pehtu makcik-makcik sekalian jangan lupo pulak bahan dalam periuk tu.. ha.. law korang dah rasa bahan- bahan dalam tu dah hancur.. slow kan api sikit, masukkan plak bahan-bahan C yang korang penat-penat kacau td.. Gaul semua bahan tadi dalam periuk tu.. masak agak-agak coklat tu pekat.. pehtu korang masukkan plak biskut marie yang dah dipatah-patahkan tu.. kacau sampai sebati..agak- agak semua biskut tu terpalut dengan coklat.. korang tutup api.. Pastu amik bekas bentuk segi empat ke, bujur ka, suka hati korang la..tapi better pilih bekas segi empat k?senang nak potng. ha.. dah jumpa bekas? korang masukkan biskut yang dah digaulkan tu kat dalam bekas.. korang amek plastik..sarung kat tangan..(pastikan plastik tu bersih k?) korang tekan biskut tadi bagi padat-padat.. sepadat yang mungkin.. faham? then korang biarkan sejuk seketika..baru masukkan dalam freezer.. and agak sejam dua.. korang keluarkan kek tu amik potong la.. tunggu apa lagi.. masukkan dalam mulutla...urmmmmm... nyummmy!!!

Ni la hasil yang aku buat semalam...

ce cuba, ce cuba..heeee.... ta sedap tu salah kan tangan yang membuat la..hee..... :)
Good Luck... :)

Sekian sudah... Wassalam..

p/s: hen hao - boleh tahan

No comments:

Post a Comment